Gemeente Groningen

Groningen verduurzamen met AR

Verduurzaming is een maatschappelijk urgent onderwerp. Tegelijkertijd is het zonder meer een van de grootste uitdagingen van Nederlandse gemeentes. De gemeente Groningen vroeg ons daarom om een Augmented Reality (AR) applicatie te bouwen waarmee inwoners van Groningen bewust worden gemaakt van de laagdrempelige initiatieven die zij zelf kunnen nemen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

Duurzaamheidsinitiatieven uitproberen in eigen tuin 

Na het starten van de applicatie is er via een kaart van Groningen te zien hoe het op dit moment gesteld is met de hittestress en vegetatie. Vervolgens kunnen gebruikers AR functionaliteiten gebruiken om duurzaamheidsinitiatieven uit te proberen in hun eigen tuin. Men kan bijvoorbeeld virtuele regentonnen, moestuintjes of bomen plaatsten en inzicht krijgen in de effecten ervan op het klimaat.

Nadat de virtuele objecten in een tuin zijn geplaatst en de positieve effecten ervan zijn beschreven, zien gebruikers stap voor stap hoe ze het kunnen realiseren. Dit stappenplan staat vol praktische tips en trics om er direct zelf mee aan de slag te kunnen gaan. 

Gevolgen voor het milieu direct zichtbaar

Het doel van de applicatie is ruimschoots geslaagd. Op een speelse en visuele manier zijn bewoners gestimuleerd om zelf klimaatadaptieve maatregelen te nemen. De AR functionaliteiten zorgden er namelijk voor dat gebruikers niet alleen inzagen wat ze zelf konden doen om hun stad te verduurzamen, maar ook toepasbare instructies kregen waardoor ze het konden waarmaken.

“In een aantal doeltreffende sessies heeft AR de lijnen uitgezet om te komen de tot de gewenste AR applicatie. De gemeente Groningen heeft de samenwerking met AR producties als zeer prettig ervaren. Een absolute aanrader om mee in zee te gaan voor procesbegeleiding en ontwikkeling van applicaties.”

Ruben Deddens

Gemeente Groningen

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.